တခ်ိဳ႕ သရက္ပင္မ်ားသည္ ပန္းပြင့္အသီးတင္ႏိုင္ေသာ အပင္သက္တမ္းသို႔
ေရာက္ရွိေနၿပီျဖစ္ေသာ္လည္း အပင္ဟုန္ၿပီး အသီးမတင္ရျခင္းႏွင့္ အပင္ႏံုၿပီး
အသီးမတင္ရျခင္း ျပသနာတို႔ကို ႀကံဳေတြ႕ရတတ္ပါသည္။ ဟုန္ေနေသာ အပင္တို႔သည္
စိုက္ၿပီးသည္မွစ၍ ႏွစ္အေတာ္ၾကာတိုင္ေအာင္ အပင္သန္စြမ္းျဖစ္ထြန္းၿပီး
အရြက္မ်ားကိုသာ ထုတ္ေပးတတ္သည္။ ယင္းသို႔ျဖစ္ရျခင္းမွာ အပင္ကိုင္းခတ္မ်ား၏
တစ္သွ်ဴးမ်ားထဲတြင္ သိုေလွာင္ထားေသာ ႏိုက္ထရိုဂ်င္ပမာဏ အလြန္ျမင့္မားေနၿပီး
ကာဗိုဟိုက္ၿဒိဳက္ ပမာဏ အလြန္ေလ်ာ့က် နည္းေနေသာေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္သည္။
ႏံုေနေသာ အပင္မ်ားသည္လည္း ပင္ပိုင္းဆိုင္ရာ ႀကီးထြားမႈ နည္းေနၿပီး
ပန္းမပြင့္အသီးမတင္ ျဖစ္တတ္သည္။ အပင္ႏံုေနရျခင္း၏ အဓိကအေၾကာင္းအရင္းမ်ားမွာ
အပင္တြင္း ႏိုက္ထရိုဂ်င္ပမာဏ ေလ်ာ့နည္းေနေသာေၾကာင့္ ျဖစ္ေလ့ျဖစ္ထရွိပါသည္။
ေယဘုယ်အားျဖင့္
အပင္ဟုန္အသီးမတင္ျခင္း လကၡဏာမ်ားကို ေျမဆီဩဇာထက္သန္ေသာ ေျမမ်ားရွိ
အပင္မ်ား၊ အရိပ္က် ေလာင္းရိပ္မိေသာအပင္မ်ား၊ ေရေပးသြင္းမႈမ်ားေသာ
အပင္မ်ားႏွင့္ ႏိုက္ထရိုဂ်င္ဓာတ္ပါေသာ ေျမဩဇာမ်ား အလြန္ကြ်ံရသည့္
အပင္မ်ားတြင္ ေတြ႔ရတတ္သည္။ ထိုသို႔ အပင္ဟုန္ေနေသာ သရက္ပင္မ်ားအား အပင္၏
ကိုင္းအခတ္အလက္အရြက္မ်ားအား ေနေရာင္ျခည္ အျပည့္အဝ ထိေတြ႕ေစျခင္း၊
ပူျပင္းေသာ ရာသီမ်ားတြင္ အပင္ေရေပးသြင္းမႈအားထိန္းထားေပးျခင္းႏွင့္
ႏုိက္ထရိုဂ်င္ဓာတ္ပါေသာ ေျမဩဇာ၊ ေျမေဆြးတို႔
ထည့္သြင္းမႈအားရပ္ဆိုင္းေပးျခင္းတို႔ကို ေဆာင္ရြက္ျခင္းျဖင့္
အသီးတင္လာေအာင္ ေဆာင္ရြက္ႏိုင္သည္။ ထို႔အျပင္အပင္အား အိမ္သံုးဆား
ေကြ်းေပးျခင္း/ပံုေပးျခင္းသည္လည္း ဟုန္ေနေသာ သရက္ပင္မ်ားအား အသီးတင္လာေအာင္
ကူညီေပးႏိုင္သည္။ အပင္အား ဆားေကြ်းျခင္းကို မိုးရာသီတြင္
ေဆာင္ရြက္သင့္သည္။ အပင္သက္၁၀ ႏွစ္ေအာက္ရွိ သရက္ပင္မ်ားအား တစ္ပင္လွ်င္ ၂
ကီလိုဂရမ္ႏႈန္း၊ အပင္သက္ ၁၀ ႏွစ္ ႏွင့္ ၂၀ ႏွစ္ၾကားရွိ သရက္ပင္မ်ားအား
တစ္ပင္လွ်င္ ၅ ကီလိုဂရမ္ႏႈန္းႏွင့္ အပင္သက္ ၂၀ ႏွစ္အထက္ရွိ သရက္ပင္မ်ားအား
တစ္ပင္လွ်င္ ၁၁ ကီလိုဂရမ္ႏႈန္းျဖင့္ ေကြ်းရပါမည္။ ဟုန္ေနေသာ အပင္မ်ားအား
ဆားေကြ်းရျခင္း၏ အေျခခံယူဆခ်က္မွာ ဆားသည္အပင္အား ေနာက္ထပ္ပင္ပိုင္းဆိုင္ရာ
အရြက္မ်ားထြက္ျခင္းကို တားဆီးေပးျခင္းျဖစ္ၿပီး
ယခင္ထြက္ခဲ့ေသာပင္ပိုင္းဆိုင္ရာ အရြက္မ်ားသည္ အနားယူကာ ပန္းပြင့္အဖူးမ်ား
ျဖစ္ေပၚရန္အတြက္ ကာဘိုဟိုက္ၿဒိဳက္ပို၍ စုုလာေစရန္ျဖစ္သည္။
ဟုန္ေနေသာ
သရက္ပင္မ်ားအား ပန္းပြင့္အသီးတင္လာေအာင္ ေဆာင္ရြက္ႏိုင္ေသာ
ေနာက္နည္းစနစ္တစ္ခုမွာ ၁၅-၂၃ စင္တီမီတာအတုတ္ရွိ ကိုင္းမ်ားအား အေခါက္ရစ္၊
အေခါက္ခြာေပးျခင္း ျဖစ္သည္။ အေခါက္ရစ္၊ အေခါက္ခြာေပးျခင္းကို၂
စင္တီမီတာအက်ယ္ ရစ္၍ ကိုင္းပတ္ပတ္လည္ ခြာေပးျခင္းျဖစ္သည္။ အပင္အား ဤကဲ့သို႔
အေခါက္ခြာေပးျခင္းျဖင့္ ၎အေခါက္ခြာ၊ အေခါက္ရစ္ထားေသာ ေနရာ၏ အထက္ပိုင္း
ကိုင္းခက္မ်ားတြင္ ကာဗိုဟိုက္ၿဒိဳက္ဓာတ္ ပမာဏမ်ားမ်ား စုစည္းလာေစၿပီး
ကာဗိုဟိုက္ၿဒိဳက္ဓာတ္ႏွင့္ ႏိုက္ထရိုဂ်င္ဓာတ္တို႔ အခ်ိဳးညီမွ်ေစကာ
ပန္းပြင့္မ်ားလံႈ႔ေဆာ္ျဖစ္ေပၚရန္ ပို၍ အေျခအေနေပးလာပါသည္။
အေခါက္ခြာ၊
အေခါက္ရစ္ေပးျခင္းကို အပင္၏ တစ္သွ်ဴးမ်ားထဲတြင္ ပန္းပြင့္အဖူးမ်ားအျဖစ္
မေျပာင္းလဲခင္ အခ်ိန္အတြင္း ျပဳလုပ္ေပးသင့္သည္။ သို႔ေသာ္ အေခါက္ခြာ၊
အေခါက္ရစ္ျခင္းကို ၂ စင္တီမီတာထက္ ပို၍ က်ယ္က်ယ္ မခြာသင့္ေပ။ သာမန္အားျဖင့္
၎အေခါက္ခြာထားေသာ ေနရာသည္ ပန္းပြင့္မ်ားအားလံုး ပြင့္ၿပီးေနာက္ အနာေဖး
ျပန္တက္သြားေလ့ ရွိပါသည္။
အပင္အား ဆားေကြ်းေပးျခင္းႏွင့္
အေခါက္ခြာ၊ အေခါက္ရစ္ေပးျခင္းတို႕ကို မိုးအလြန္မ်ားေသာ ေဒသရွိ
အပင္ဟုန္မ်ားတြင္သာ ျပဳလုပ္က်င့္သံုး သင့္ပါသည္။ မိုးေရခ်ိန္နည္းေသာ
အပူပိုင္းေဒသမ်ားတြင္မူ အပင္ဟုန္ျခင္း ျဖစ္မႈေတြ႕ရခဲေသာေၾကာင့္
အပင္အားဆားေကြ်းေပးျခင္းႏွင့္ အေခါက္ခြာ၊ အေခါက္ရစ္ေပးျခင္းတို႔
ေဆာင္ရြက္ရန္ မလိုအပ္ေပ။
ပင္ပိုင္းဆိုင္ရာ အားနည္း၍
ပန္းမပြင့္ အသီးမတင္ႏိုင္ေသာ အပင္ႏံုမ်ားတြင္မုူ ဆားေကြ်းေပးျခင္းႏွင့္
အေခါက္ခြာ၊ အေခါက္ရစ္ေပးျခင္းတို႔ကို လံုးဝမေဆာင္ရြက္သင့္ေပ။ အရြက္မ်ားဝါ၍
ႀကီးထြားမႈနည္းေနေသာ အပင္ႏံုမ်ားအား မိုးဦးကာလတြင္ အပင္ႀကီးထြားမႈ
ေကာင္းေစရန္ ႏိုက္ထရိုဂ်င္ဓာတ္ပါေသာ ေျမဩဇာမ်ားကို ေကြ်းေပးသင့္ပါသည္။
သို႔မွသာ အပင္တြင္း ႏိုက္ထရိုဂ်င္ဓာတ္ ပမာဏျမင့္တက္လာၿပီး
ေနာက္ပိုင္းတြင္ပန္းပြင့္ႏိုင္ေသာ အၫြန္႕အခက္မ်ား ေဝဆာလာႏိုင္မည္
ျဖစ္ပါသည္။ ။
ဟန္ၿဖိဳးေအာင္ (ဥယ်ာဥ္ၿခံ)
No comments:
Post a Comment